Despre

Alerte.md este o platformă care permite o administrare inteligentă a orașului Căușeni și are ca scop eficientizarea comunicării dintre cetățeni, societatea civilă și administrația publică locală. Versiunea locală Alerte.md/Causeni a fost dezvoltată de organizația MediaPoint cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy și al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe.

Lansarea Alerte.md/Căușeni a avut loc la data de 2 decembrie 2022. Platforma a fost concepută ca un spațiu de colaborare online între autoritățile locale și cetățenii aflați în țară dar și peste hotare.

Pe alerte.md/causeni cetățenii pot:

  • Raporta problemele din oraș și urmări online progresul de soluționare a sesizării și răspunsul primăriei; 
  • Lansa inițiative civice și obține suportul comunității;
  • Participa la sondajele lansate de Primăria orașului Căușeni;
  • Abona la notificările importante din oraș.

Cum lucrează?

Primăria or.Căușeni este cea care administrează versiunea locală Alerte.md/Căușeni, aprobă și răspunde la toate solicitările cetățenilor. Totodată, primăria lansează sondaje pentru a afla opinia locuitorilor privitor la diverse subiecte de pe agenda publică. Cetățenii care au idei bune pentru oraș le pot publica drept inițiative civice pe Alerte.md. O descriere mai detaliată este afișată în imaginea de mai jos.  

Pentru fiecare oraș conectat a fost creată câte o versiune dedicată a platformei care este administrată de către primărie. Prin intermediul acestora, primăriile recepționează și oferă răspuns la problemele cetățenilor. Totodată, primăriile lansează sondaje pentru a afla opinia locuitorilor privitor la diverse subiecte de pe agenda publică, în baza cărora şi sunt luate deciziile. Cetățenii care au idei bune pentru oraș le pot publica drept inițiative civice pe Alerte.md. 


 

Extinderea Alerte.md în alte orașe din Republica Moldova va fi realizată gradual și în anii 2023-2025.